INTRODUCTIE

De wetenschap van yoga vindt zijn oorsprong meer dan 5000 jaar geleden in de cultuur rondom de Indus-Sarasvati rivier in India en is uitgewerkt in de klassieke geschriften.

De ervaringen van Patanjali zijn verzameld in de Patanjali sutra’s, gedateerd tussen 200 v. Chr en 200 n. Chr. Dit geschrift omvat onder andere de beschrijving van het achtvoudige pad van Patanjali. Een andere fundamentele tekst is de Hatha Yoga Pradipika uit de 15e eeuw.

Dit werk stamt af van oudere teksten in het Sanskriet en de yogaervaringen van Yogi Swatamarama. Het behandelt onder andere shatkarma, asana, pranayama, chakra’s, kundalini, bandha, kriya’s, shakti, nadi’s en mudra’s.

OORSPRONG

De yoga zoals we die tegenwoordig kennen in het westen komt voort uit twee bronnen:

Sri Tirumalai Krishnamacharya (1889-1989) heeft de nadruk gelegd op de beoefening van yoga asana. Veel moderne vormen van Hatha Yoga vloeien voort uit de school van Sri Tirumalai Krishnamacharya. Hij doceerde yoga van 1924 tot aan zijn dood in 1989.

Een aantal van zijn studenten hebben yoga in het westen populair gemaakt. Dit zijn Sri K. Pattabhi Jois, oprichter van de krachtige Ashtanga Vinyasa Yoga stijl, B.K.S. Iyengar, die de nadruk legt op alignment en het gebruik van props, en Indra Devi en Krishnamacharya’s zoon T.K.V. Desikachar, die de Viniyoga stijl hebben ontwikkeld.

Parallel aan de invloed van Krishnamacharya hebben Swami Sivananda van Rishikesh (1887-1963) en zijn volgelingen ook bijgedragen aan de verspreiding van yoga in het westen.

Enkele van zijn volgelingen zijn Swami Vishnu-Devananda – oprichter van de Internationale Sivananda Yoga Vedanta Centra en Swami Satyananda – van de Bihar School of Yoga, en Swami Satchidananda – van Integral Yoga.

Afbeelding 1


DE VERSCHILLENDE PADEN VAN YOGA

Hatha Yoga is het pad van fysiek welzijn. Een spirituele praktijk die een poort schept tot de Geest of het Universum, doormiddel van lichaamshoudingen en ademhalingsoefeningen – asana’s en pranayama. Hatha Yoga is wat de meeste mensen associëren met het woord Yoga en wat vooral wordt beoefend ter bevordering van geestelijke en lichamelijke gezondheid en vitaliteit.

Hatha is ook het pad van het verenigen van tegenstellingen. Niet door iets onnatuurlijks te forceren, maar door gebruik te maken van innerlijke kracht. Mannelijk en vrouwelijk, hard en zacht, lichaam en geest, het bekende en het onbekende.

Hatha is de yoga van de wilskracht en is bedoeld als universeel instrument om bewustzijn en heelheid van lichaam, geest en ziel te bereiken.